Yaş Çay fiyatına tabutlu eylem

Rize'de çay taban fiyatlarının açıklanmasının ardından çay üreticileri, tabuta doldurdukları yaş çayı sokak sokak omuzlarında taşıyarak eylem yaptı.

Yaş çay taban fiyatının 2 TL'lik destekleme ile birlikte 19 TL açıklanmasının ardından çay üreticileri Rize'nin Fındıklı ilçesinde düzenledikleri yürüyüşle açıklanan fiyata tepki gösterdi.

Fındıklı Ziraat Odası tarafından düzenlenen yürüyüşe siyasiler, STK'lar ve vatandaşlar katıldı.

Eylemin başlangıç noktasına çuvallarla getirilen yaş çay bir tabutun içerisine döküldü. Vatandaşlar, istiflenen çay doldu tabutu omuzlarında sokak sokak taşıdı.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy yaptığı açıklamada, "Emeğimize saygı istiyoruz. Biz alnımızın teriyle kazanarak çocuklarımıza iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz. Üretici bu maliyetlere çayını memnun olduğu için değil, mecbur olduğu için satıyor. Üretime borç batağında başladık, kredi kartlarımız dolu, bankadan çektiğimiz yüksek faizli kredi taksitlerimiz var. Çay makasına, çay sergisine, yağmurluğa, çizmeye, mazota, işçiye ödeyeceğimiz para yok. Çay hasadı başladığında, tarlada bekleniyor dolayısıyla toplamak zorundayız. Toplanan çayı satmak zorundayız çünkü satmazsak kuruyor ve çürüyor. Yokluktan, yoksulluktan ve kanunsuzluktan faydalanan özel sektör 14,00 TL'den çay alıyor. Zararına çay satmak istemiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı'na verilen yaş çay yaprağı maliyet hesabı eksik ve yanlıştır. Rize'de bakanlığımızın hesap uzmanları ile birlikte oturalım, maliyetlerimizi karşılıklı masaya yatıralım. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir."  ifadelerini kullandı.