Rize'nin Kokulu Üzümü Coğrafi İşaret Tescili alıyor
Rize Kokulu Üzümünün Coğrafi İşaret başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumunun bülteninde yer aldı.
Rize'de sevilerek tüketilen ve pepeçura, şıra, reçel gibi yöresel tatların hammadesi olan Rize Kokulu Üzümünün Coğrafi İşaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumunun 03 Haziran 2024 tarih ve 174 sayılı bülteninde yayımlandı.
Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Coğrafi İşaret Tescili için başvuru aşamasında olan ve il genelinde üretimi yapılan Rize Kokulu Üzüm Asmalarından salkımlar toplanarak gerekli analizlerin yapılabilmesi için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Pazar Ziraat Fakültesine gönderildiği ve yapılan analizlerin sonuçlarının Prof. Dr. Hüseyin Çelik'in yayımladığı Kokulu Kara Üzüm Bağcılığı çalışmasındaki veriler baz alınarak başvuru metninin oluşturulduğu ifade edildi.
Açıklamada, başvuru süreci boyunca yakından takip edilen işlemler sayesinde Rize'de Coğrafi İşaret Tescili alan 16'ncı yöresel ürünün Kokulu Üzüm olma yolunda en büyük adımın atıldığı belirtildi.